Parrotlet-Breeders Forum
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Γενικά στοιχεία γεννετικής των Parrotlet

Πήγαινε κάτω

Γενικά στοιχεία γεννετικής των Parrotlet Empty Γενικά στοιχεία γεννετικής των Parrotlet

Δημοσίευση από admin Τετ Φεβ 15, 2012 6:28 am

Το πρώτο βήμα , είναι το , τι θα βάλουμε με ‘αυτό’ και τι θα βάλουμε με ‘εκείνο’ , καθώς οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Όμως πρίν από αυτό θα ξεκινήσουμε με κάποιους γενικούς όρους γενετικής , ώστε να είναι πιο εύκολο στον αναγνώστη να παρακολουθεί μια συζήτηση για τα Parrotlet , με δύσκολη ορολογία.

Γενετικοί όροι

Visual : Ο όρος αυτός σημαίνει , ότι ένα πουλί , επιδεικνύει την χρωματική του ποικιλία , απλά με μία ματιά. Λέμε λοιπόν τον όρο Visual ότι είναι οπτικός τύπος.
Με τον όρο Visual , χαρακτηρίζουμε ένα πουλί , στο οποίο εχει προκληθεί η χρωματική του μεταλλαγή και από τους δύο γονεις του. Δηλαδή , αν έχουμε ένα μπλέ πουλί και χαρακτηρίζετε Visual Blue , σημαίνει ότι και οι δύο γονείς του είναι μπλέ. Οπότε και στον φαινότυπο του πτηνού , είναι εμφανές το χρώμα του και από πού προέρχεται.

Split : Ο όρος αυτός σημαινει ‘φορέας’ και καθορίζετε (συντομογραφία) με το χαρακτηριστικό κάθετο / . Ο όρος αυτός λοιπόν σημαίνει ότι ένα πουλί ‘φερει’ (κουβαλάει) στα γονίδιά του ένα άλλο χρώμα από αυτό που εμφανίζει. Όταν λοιπόν αναφερόμαστε σε φορέα (split) , λέμε ότι ένα πουλί είναι split to Blue (φορέας του μπλέ) .Αυτό σημαινει ότι το πουλί δεν είναι οπτικά μπλέ αλλά κουβαλάει (φέρει) το μπλέ γονίδιο και μπορεί να το μεταδώσει στους απογόνους του. Ένα πράσινο πουλι που μεταφέρει το μπλέ γονίδιο , το αναφέρουμε ως Green / Blue (Πράσινο split Μπλέ).

Double split : Όπως ο όρος φορέας , μόνο που εδώ έχουμε διπλό φορέα. Που σημαίνει , ότι το πουλί μπορει να έχει ένα χρώμα και να κουβαλάει (να είναι φορέας) δύο άλλων χρωματικών μεταλλάξεων. Και σε αυτήν την περίπτωση , το πουλί μπορει να παράγει χρωματικά αποτελέσματα και των μεταλλάξεων που φέρει αλλά και αυτής που δείχνει (φαινότυπος). Έτσι , ένα πράσινο πουλι που μεταφέρει μπλέ και κίτρινο , το αναφέρουμε ως Green / Blue / Yellow (Πράσινο φορέας Μπλέ και Κίτρινο).

Triple split : Ο λεγόμενος τριπλός φορέας . Όπως ακριβως στις δύο παραπάνω ορολογίες . Έτσι , ένα πράσινο πουλι που μεταφέρει μπλέ και κίτρινο και λουτίνο , το αναφέρουμε ως Green / Blue / Yellow / Lutino (Πράσινο φορέας Μπλέ ,Κίτρινο και Λουτίνο).

Normal : Ο όρος αυτός σημαίνει ‘κανονικό’ και αναφέρετε στα αρχέγονα πουλιά . Στα Parrotlet φυσικά αναφερόμαστε με τον όρο normal σε ένα πράσινο πουλί.

Φαινότυπος : Η φυσική εμφάνιση του πουλιού.

Γονότυπος : Η γενετική σύσταση του πουλιού.

Γονίδιο : Η βασική μονάδα του γενετικού ελέγχου . Κάθε γονίδιο , έχει μία συγκεκριμένη λειτουργία και βρίσκετε σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ενός συγκεκριμένου χρωμοσώματος.

Κυρίαρχη Κληρονομικότητα : Για να εμφανιστεί μία κυρίαρχη μετάλλαξη , ένα πουλί χρειάζεται να πάρει ένα γονίδιο για την μετάλλαξη από τον κάθε γονέα.

Υπολειπόμενη Κληρονομικότητα : Για να εμφανιστεί μία υπολειπόμενη μετάλλαξη , ένα πουλί χρειάζεται να πάρει ένα γονίδιο για το χρώμα και από τους δύο γονείς.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα πληροφοριών , που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε μία κουβέντα γενετικής . Υπάρχουν ακόμα πολλές ορολογίες , αλλά με τα υπάρχοντα στοιχεία , θα είστε σε θέση να παρακολουθήσετε και να αντιλαμβάνεστε , τα θέματα σχετικά με την γενετική στα Parrotlet.

Βάζοντάς τα όλα μαζί

Έτσι , τώρα είμαστε σε θέση να βάλουμε όλες αυτές τις γνώσεις μαζί και να ξεκινήσουμε την αναπαραγωγή των πτηνών , τουλάχιστον ουσιαστικά. Υπάρχουν μερικοί απλοί κώδικες (τύποι), που δουλεύουν για πολλές περιπτώσεις . Πρέπει να σας μιλήσουμε για το σύμβολο ‘Χ’ , το οποίο σημαίνει ‘Επί’ .Δηλαδή , έχουμε ένα πουλί και το αναπαράγουμε επί (Χ) ένα άλλο. Π.χ. Πρασινο επί πράσινο / μπλε = Green X Green / Blue.
Ας προχωρήσουμε τώρα ενδεικτικά , με τους συνδυασμούς μας.

Ας ξεκινήσουμε να πάρουμε ένα ζευγάρι αποτελούμενο από Μπλέ και από Πράσινο (normal), και καθώς τα πουλιά αυτά κληροδοτούν τα γονίδιά τους με υπολειπόμενο τρόπο δεν έχει σημασία πιο θα είναι το αρσενικό και πιο το θηλυκό , το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και δεν επηρεάζετε. Οπότε :
Blue X Green = 100 % Green / Blue
Γιατί έχουμε μόνο Πράσινους φορείς Μπλέ απογόνους ; Το πράσινο πουλί είναι ένα αρχέγονο πουλι (αρχικό) και ως εκ τούτου έχει μια δεσπόζουσα συμπεριφορά έναντι των άλλων μεταλλάξεων. Για να επιτευχθεί ένα οπτικά Μπλέ πουλί , θα έπρεπε και οι δύο γονείς να μεταφέρουν στους απογόνους τους από ένα γονίδιο για την μπλέ μετάλλαξη , ενώ στην παρούσα διασταύρωση , οι απόγονοι έλαβαν μόνο από τον ένα γονέα το γονίδιο Μπλέ , που τους καθιστά φορείς της μπλέ μετάλλαξης.
Αυτός ο κώδικας (τύπος) , (Blue X Green ή Green X Blue ) μπορεί να δουλέψει για οποιαδήποτε από τις πρωτογενείς χρωματικά μεταλλάξεις , που μιλήσαμε παραπάνω, απλά αντικαθιστώντας κάθε φορά το χρώμα Μπλε σε κίτρινο , λουτίνο κλπ. και θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα 100 % πράσινα φορείς κίτρινο , 100 % πράσινα φορείς λουτίνο κλπ. κλπ.

Τώρα ας πάρουμε σαν παράδειγμα μία αντιστοίχηση ανάμεσα σε φορείς. Ένα πράσινο φορέας μπλέ Χ πράσινο φορέα μπλέ πουλί.
Green / Blue X Green / Blue
Η διασταύρωση αυτή μας δίνει:
25 % Green
50 % Green / Blue
25 % Blue
Σε αυτό το σημείο , πρέπει να πούμε ότι σε τέτοια ζευγαρώματα , και ενώ έχουμε στο αποτέλεσμά μας και πράσινα αλλά και πράσινα φορείς μπλέ , είναι δύσκολο να ανακαλύψουμε πιο πουλί είναι καθαρό πράσινο και πιο είναι το πράσινο που φέρει και άλλο χρώμα στα γονίδιά του. Μόνο με δοκιμή αναπαραγωγής , θα το ανακαλύψουμε αυτό .

Πώς λοιπόν θα πάρουμε χρωματικά μεταλλαγμένα πουλιά ; Ας πάρουμε ένα Μπλε πουλί και να το ζευγαρώσουμε με ένα Πράσινο φορέα Μπλέ.
Blue x Green / Blue
Η διασταύρωση αυτή μας δίνει:
50 % Blue
50 % Green / Blue
Αυτά τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν τις πιθανότητες σε κάθε ένα αβγό και όχι στο σύνολό τους , σε κάθε φωλιά δηλαδή.

Όλα τα παραπάνω , είναι η βασική αρχή λειτουργίας των μεταλλάξεων . Κλείνοντας , να τονίσουμε πως σας μεταφέραμε μόνο κάποια απαραίτητα στοιχεία γενετικής , ώστε να είστε σε θέση , να κατανοείτε την λειτουργία τους. Υπάρχουν τόσες πολλές δυνατότητες στις μεταλλάξεις , που δεν πρέπει να σας αποσπάσουμε το μυαλό με πολλές πληροφορίες , σχετικά με τις μεταλλάξεις , από την αφοσίωσή σας προς τα αγαπημένα σας Parrotlet .
admin
admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 162
Ημερομηνία εγγραφής : 29/01/2012
Ηλικία : 45
Τόπος : Κυψέλη

http://redrumpedbreeder.blogspot.com/

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης